HSBC najavljuje ponudu najnovije usluge – čuvanje tokenizovanih hartija od vrednosti

HSBC je najavio da će ponuditi usluge čuvanja tokenizovanih hartija od vrednosti, čime će britanska banka biti najnovija velika institucija koja je prihvatila digitalnu imovinu.

HSBC koristi tehnologiju švajcarske kompanije za čuvanje kriptovaluta Metaco, koju je nedavno kupio blokčejn startap Ripple, za skladištenje obveznica i drugih hartija od vrednosti, prenosi Seebiz. Banka je saopštila da će usluga dopuniti njenu platformu HSBC Orion za izdavanje digitalne imovine i tokenizovanog zlata.

HSBC će koristiti Harmonize, Metacovu platformu za institucije, koja „pomaže u objedinjavanju bezbednosti i upravljanja operacijama digitalne imovine“, navedeno je u saopštenju. Tokenizovane hartije od vrednostii efektivno su regulisana sredstva, poput obveznica i akcija, u obliku tokena izdatih na blokčejnu.

S druge strane, blokčejn se može smatrati zajedničkom knjigom gde se imovina digitalno beleži. Tehnologija je poslužila kao osnova na kojoj je izgrađen bitkoin, ali njena primena u svetu bankarstva veoma se razlikuje od primene bitkoina i drugih kriptovaluta.

U slučaju banaka, te institucije koriste blokčejn za plaćanja, trgovinu i u druge svrhe, često bez uključenog digitalnog tokena. Banke pronalaze korist od tokena digitalizacijom akcija, obveznica i druge imovine. HSBC je saopštila da je potražnja za čuvanjem i upravljanjem fondovima digitalne imovine sve veća. HSBC banka raspolaže aktivom od oko 3.000 milijardi dolara na globalnom nivou.

2023-11-15T22:53:36+00:00 15-11-2023|