NBS: Rast BDP-a ubrzan na 3,5 međugodišnje, što je iznad ranijih očekivanja

Međugodišnja inflacija u oktobru od 8,5 odsto je bila niža od avgustovskih očekivanja Narodne banke Srbije, a najnovije procene su da će ona krajem godine pasti na oko osam odsto, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković. Očekuje se da se inflacija u granice cilja vrati polovinom sledeće godine, a da će zatim nastaviti da usporava.

Guvernerka Narodne banke Jovanka Tabaković je, na predstavljanju kvartalnog izveštaja o inflaciji, rekla da su, i pored dodatnog povećanja neizvesnosti, kretanja u mnogim oblastima u skladu sa očekivanjima iz prethodnog izveštaja, pa čak i bolje.

“Inflacija je u oktobru bila 8,5 odsto i kreće se na nešto nižim nivoima od očekivanja iz avgusta. Usporavanje na 8,5 odsto i povratak na jednocifreni nivo rezultat je nižeg rasta cena hrane, ali cena u okviru bazne inflacije, indeks potrošačkih cena alkohola i cigareta, koje su usporile rast takvom kretanju bazne, a time i ukupne inflacije, doprinosi popuštanje globalnih troškovnih pritisaka, zaoštravanje monetarnih uslova, kao i smanjenje kratkoročnih inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede“, kaže Tabaković.

Navodi da je rast BDP-a ubrzan na 3,5 međugodišnje, što je iznad ranijih očekivanja.

“Imajući u vidu kretanja, rast na kraju godine biće oko 2,5 procenta. Imamo vrlo snažno poboljšanje eksterne pozicije, deficit tekućeg računa je iznosio 1,6 odsto BDP-a, tako da ga je priliv po osnovu stranih investicija višestruko premašio. Devizne rezerve su porasle na 24,4 milijarde evra na kraju oktobra“, rekla je Tabaković.

Ističe da će fiskalni deficit u ovoj godini biti manji od inicijalno planiranog i iznosiće oko 2,8 odsto BDP-a, što će ubrzati opadanje javnog duga.

“Mera ograničavanja kamatnih stopa na kredite odmerena je sa svih aspekata, procenjujemo da donošenje ove mere ni na koji način ne ugrožava poslovanje bankarskog sektora a doprinosi finansijskoj stabilnosti. Povećava se raspoloživi dohodak stanovništva, a nije reč o sumi koja može da ugrozi opadanje inflacije, može samo da doprinese oporavku potrošnje koji je neophodan da bismo ostvari očekivani rast“, navodi Tabaković.

Navodi i da će se u prvom ili najkasnije početkom drugog tromesečja iduće godine, sa opadanjem inflacije, “kamatna stopa vratiti u pozitivnu teritoriju“.

“Čak i zadržavanjem referentne kamate od 6,5 odsto, NBS će delovati sve restriktivnije, čime snažno doprinosimo smanjenju inflacije“, navodi Tabaković.

Prelazak na aranžman iz predostrožnosti
Guvernerka je takođe izjavila da Srbija ne planira da od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) povuče tranšu odobrenih sredstava jer ne želi da plaća kamatu, kao i da će sa tom međunarodnom institucijom preći iz finansijskog „stendbaj“ aranžmana u aranžman iz predostrožnosti.

Navela je i da se trenutno sa MMF-om ne razgovara o povlačenju sredstava, ali da je odluka predstavnika Srbije, praktično, već doneta i da će na snazi biti aranžman iz predostrožnosti, pod uslovom da se ne pogoršaju geopolitičke okolnosti.

Odbor izvršnih direktora MMF-a Srbiji je u decembru prošle godine odobrio „stendbaj“ aranžman u iznosu od 2,4 milijarde evra.

2023-11-15T22:23:15+00:00 15-11-2023|