NBS: Za dve nedelje 152.000 instant plaćanja

U prvih 15 dana primene, u Srbiji je obavljeno oko 152.000 instant plaćanja, uz prosečno vreme obrade koje je manje od dve sekunde, podaci su Narodne banke Srbije.

U NBS, kako prenosi Tanjug, očekuju da će do kraja 2019. biti više od 300.000 instant plaćanja dnevno.  Instant plaćanje je, navode, apsolutno bezbedno.

Za građane i privredu Srbije znači transakciju koja se realizuje za svega nekoliko sekundi, sredstva su odmah raspoloživa nakon realizacije plaćanja, omogućen je i povraćaj novca, a plaćanje je omogućeno 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, što znači i vikednom, noću, praznicima.

Instant plaćanje je konkurencija kartičnom plaćanju zbog nižih naknada u odnosu na proviziju za plaćanje karticom, a u NBS kažu da će taj vid plaćanja izazvati „tekstonske promene“ na tržištu plaćanja.  Objašnjavaju da instant plaćanje donosi prednost i potrošačima i pravnim licima i preduzetnicima, a takva vrsta plaćanja je za NBS značajna za dugoročnu modernizaciju platnog sistema Srbije.

Trebalo bi da pospeši i e-trgovinu i internet poslovanje i interent preduzetništvo.  Do sada su instant plaćanje uvele 24 od 27 banaka u Srbiji.  Dve banke, Banka Inteza i Erste banka su u postupku zamene informacionih sistema pa će uvesti instant plaćanje kada završe taj posao.

Vojvođanska banka izuzeta je iz IPS NBS sistema s obzirom da joj predstoji pripajanje OTP banci.  Instant plaćanje će biti moguće i putem mobilnog telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na ovaj način.

Mobilnim telefonom građanima će biti omogućeno i plaćanje računa za električnu energiju, Infostan, kablovskog operatora i to preko aplikacije koje će banke razvijati i ponuditi svojim korisnicima.  Sve banke koje trenutno pružaju uslugu izdavanja ili prihvatanja platnih instrumenata, na primer platnih kartica, biće u obavezi da od 1. aprila iduće godine omoguće instant plaćanja na prodajnom mestu i to najmanje korišćenjem dvodimenzionalnog bar koda tzv. QR (Quick Response) koda.

Praktično od tada će banke biti u obavezi da potrošačima i trgovcima ponude aplikativna rešenja koja će omogućiti prezentovanje i skeniranje QR koda bilo od strane potrošača ili trgovca.  To znači da će za svega nekoliko sekundi onaj kome je plaćanje namenjeno dobiti sredstva na svom računu, a onaj ko plaća potvrdu da je plaćanje izvršeno i sredstva odobrena. Procenjuje se da će instant plaćanje u narednih pet godina smanjiti kartična plaćanja za 30 odsto, a primer zemlje u kojoj taj sistem plaćanja savršeno funkioniše je Švedska.