Trgovanje najveće svetske banke obavljeno na Menhetnu uz pomoć običnog USB

U četvrtak je trgovanje najveće svetske banke obavljeno na Menhetnu uz pomoć jednog običnog USB stika.

Američka jedinica Industrijske i komercijalne banke Kine (ICBC) bila je pogođena sajber napadom, zbog čega nije bila u stanju do kraja da obavi kliring nakon što su se subjekti odgovorni za poravnanje transakcija brzo isključili iz pogođenih sistema. To je primoralo ICBC da pošalje potrebne detalje o poravnanju tim stranama putem kurira koji je nosio minijaturni fleš disk.

Ovo prinudno rešenje, kao iz filmova — koje su opisali učesnici na tržištu za Bloomberg — usledilo je nakon napada Lockbita. Lockbit je do sada napadao kompanije Boeing, ION Trading UK i britansku Royal Mail.

Pomenuta situacija je izazvala trenutne poremećaje jer su glavni igrači na tržištu bili primorani da preusmere trgovanje, a mnogi nisu bili sigurni kada će normalni pristup biti nastavljen.

Incident ukazuje na opasnost za koju čelnici banaka priznaju da ih ponekad “drži budne noću” – izglede za sajber napad koji bi jednog dana mogao osakatiti ključni deo umreženog finansijskog sistema, izazivajući kaskadu poremećaja.

Kako su se pojavili detalji napada, zaposleni u sedištu banke u Pekingu održali su hitne sastanke sa američkim odeljenjem zajmodavca i obavestili regulatore. ICBC razmatra da zatraži pomoć od kineskog Ministarstva državne bezbednosti u svetlu rizika od potencijalnog napada na druge poslovne jedinice.

Kasno u četvrtak, banka je potvrdila da je dan ranije doživela napad ransomware-a koji je poremetio neke sisteme u njenoj jedinici ICBC Financial Services. Kompanija je saopštila da je izolovala pogođene sisteme i da oni u centrali banke i drugim prekookeanskim jedinicama nisu pogođeni, kao ni filijala ICBC-a u Njujorku.

2023-11-15T22:47:42+00:00 15-11-2023|