NLB Grupa izabrala je pobednike međunarodnog umetničkog konkursa „Na raskršću“

NLB Grupa izabrala je pobednike međunarodnog umetničkog konkursa „Na raskršću“ u okviru programa NLB MUZA i dva umetnička dela će početkom sledeće godine biti izložena u Galeriji Bankarium u centru Ljubljane.
Arijana Kadić iz Crne Gore, autor je prvog izabranog umetničkog dela pod nazivom „Od prisutnosti do sećanja i nazad“ koje će biti otkupljeno za SEE Art kolekciju NLB Grupe, saopštila je banka.

Koristeći nasledni tepih kao centralni element, umetnica je kreirala delo koje izgleda kao most između sadašnjosti i večnosti i povezuje je sa njenim precima. Njena priča je duboka i autentična, i u mogućnosti je da stvori snažnu emocionalnu povezanost.

Autori drugog umetničkog dela su Dalea Kovačec i Marko Damiš iz Slovenije, sa interaktivnom instalacijom pod nazivom „Od rođenja do bajta: Generativni životni pejzaž“.

Instalacija koja koristi kamere, ekrane i ogledala za predstavljanje različitih ličnih, direktnih narativa na društvenim mrežama, prikazuje široki spektar ljudskog života od rođenja do smrti.
Potencijal ovog dela leži i u činjenici da funkcioniše u realnom vremenu, čime je omogućena direktna interakcija između umetničkog dela i posmatrača, stvarajući dinamično iskustvo koje se stalno menja i prilagođava trenutnim podacima i okolnostima.
Program kulturnog nasleđa, NLB MUZA, sastoji se od umetničkih i muzejskih kolekcija, kao i muzeja i galerija NLB Grupe.
Kao deo programa, u januaru prošle godine osnovana je kolekcija SEE Art u okviru koje NLB Grupa naručuje, otkupljuje, izlaže i promoviše dela savremene umetnosti i na taj način postaje njen glavni oslonac i partner u Jugoistočnoj Evropi, saopštila je NLB Grupa.

Kolekcija SEE Art, koja predstavlja kulture, identitete i sećanja koja su oblikovala zajedničku istoriju u regionu jugoistočne Evrope tokom vremena, ima za cilj da unapredi razumevanje i poznavanje različitih kulturnih i društvenih sredina, promoviše toleranciju i raznolikost i podstiče nove održive ideje i dela putem raznovrsnih radova savremene umetnosti.
U periodu od 15. februara do 21. marta ove godine, 83 umetnika mlađih od 35 godina sa tržišta na kojima NLB Grupa posluje, prijavila su svoja umetnička dela.

 

2024-05-22T11:21:18+00:00 22-05-2024|Tagovi: , , |