Države limitima za keš stimulišu plaćanje karticama

Sve više država na različite načine stimuliše napuštanje keša umanjenjem PDV-a za elektronska plaćanja, pokazuje analiza koju je NALED sproveo u okviru projekta „Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije”, u saradnji s Nemačkom razvojnom saradnjom, piše list „Politika“.

Neke od mera su isplata plata i penzija isključivo na račune, uvođenjem POS terminala na šaltere i subvencionisanje njihove nabavke, kao i ukidanje kovanica i najvećih novčanica.

U analizi se, između ostalog, ističe da neke od država EU smanjuju iznose iznad kojih nije dozvoljeno plaćanje u gotovini. U Španiji je ta granica 2.500 evra, u Francuskoj i Italiji 1.000, dok su Grci te transakcije ograničili na 500 evra.

Postoje i drugi načini da se građani motivišu da karticu koriste češće nego keš. Tako Indija nudi niže cene putarine, goriva i železničkog prevoza ukoliko se plaća elektronski.

Da e-plaćanja ne stimulišu samo najrazvijenije zemlje, svedoči i primer iz Bugarske, koja uvodi obavezu korišćenja POS terminala za celokupni javni sektor.

Tako se građanima omogućava da odmah na šalteru plate taksu i kao potvrdu plaćanja dobiju kartični slip.

Preduslov za slične korake koje bi i Srbija mogla da načini jeste edukacija građana i privrede o prednostima bezgotovinskih plaćanja i razbijanju predrasuda, koje su najčešće vezane za pitanja bezbednosti.

2019-05-08T10:53:52+00:00 08-05-2019|Tagovi: , , , , , |