Banke masovno uvode veštačku inteligenciju

Evropsko nadzorno telo za bankarstvo (EBA) identifikovalo je niz ključnih izazova poverenja s kojima se suočavaju finansijske institucije i regulatorna tela zbog rastuće upotrebe Big Data i napredne analitike, uključujući mašinsko učenje, u industriji finansijskih usluga.

EBA-in nadzor tržišta pokazuje da upotreba takvih naprednih aplikacija postaje sve prisutnija, a dve od tri kreditne institucije EU već imaju takva rešenja u proizvodnji, piše portal Indikator.ba.

„Uopšteno, većina institucija trenutno koristi jednostavnije algoritme, koristeći svoje temeljne bankarske podatke“, navodi EBA u novom izveštaju. „Međutim, ovaj trend može se razvijati brzim tempom u sledećih nekoliko godina.“

„Potreba za neophodnom kompetencijom postaje sve važnija, što bi predstavljalo važan izazov institucijama, nadzornicima i regulatorima. Trening i razvoj, kao i bliža saradnja relevantnih činilaca, mogli bi biti odgovarajuće polazište za rešavanje ovog izazova”.

EBA je identifikovala četiri ključna stuba – upravljanje podacima, tehnološku infrastrukturu, organizaciju i upravljanje i metodologiju analitike – neophodne za potporu uvođenju napredne analitike, zajedno sa nizom “elemenata poverenja” koji se moraju pravilno i efikasno rešiti.

Elementi koji se temelje na poverenju vrte se oko etike, proširivosti, zagovaranja pristrasnosti, kvalitetu podataka i zaštite potrošača.

EBA smatra da su potrebni dodatni napori banaka da poštuju i integrišu te sposobnosti u svoje programe razvoja aplikacija.

„Prema ispunjenju ovog cilja, pristup zasnovan na riziku mogao bi se primeniti na određene „elemente poverenja“ zavisno od uticaja svake aplikacije“, navodi regulatorno telo.

„Na primer, strogi zahtevi mogu primeniti element ”objašnjivosti” kada postoji potencijalni uticaj na kontinuitet poslovanja ili potencijalnu štetu kupcu“.

U području etike, Izveštaj se direktno odnosi na “Etičke smernice za pouzdanu AI (veštačku inteligenciju)” koje je izradila Ekspertska grupa na visokom nivou za AI koja je postavila Evropska komisija.

 

2020-01-16T09:22:11+00:00 16-01-2020|Tagovi: , , , |