Bitkoin raste i trka se sa zlatom

Rast bitkoina u 2020. godini mogao bi da se nastavi, jer se digitalna kriptovaluta bolje takmiči sa zlatom kao “alternativnom” valutom, navodi JP Morgan, a prenosi „Biznis Insajder“.

Bitkoin je za godinu dana porastao više od 70 odsto, a najava da će PayPal svojim korisnicima omogućiti kupovinu, prodaju i razmenu imovine poslužila je kao još jedna potvrda za kriptovalutu sa visokog nivoa.

Ranije ovog meseca, Square je kupio bitkoin u vrednosti od 50 miliona dolara, pošto je i dalje posvećen ideji da će na digitalnu valutu gledati kao na dugoročnu investiciju.

Ali, bitkoin je i dalje relativno mala klasa imovine, a najviše ga favorizuju investitori milenijalci koji nisu toliko uticajni na tržištu kao starije generacije koje pretežno favorizuju fizičko zlato.

Prema JP Morganu, fizičko tržište zlata vredi 2,6 biliona dolara, što uključuje imovinu koja se nalazi u zlatnim ETF-ovima. Da bi bitkoin dostigao zlato u smislu tržišne vrednosti, kriptovaluta bi morala da poraste 10 puta u odnosu na trenutni nivo.

“Čak i skromno istiskivanje zlata kao “alternativne” valute na duži rok podrazumevalo bi udvostručenje ili utrostručenje cene bitkoina”, navode iz JP Morgana.

2020-10-26T13:51:33+00:00 26-10-2020|Tagovi: , , , |