Dvadeset puta povećan broj korisnika mobilnog bankarstva

Broj korisnika mobilnog bankarstva među potrošačima u Srbiji je povećan za čak 20 puta u poslednjih šest godina, izjavila je danas viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Stanić je rekla da na panelu FinTech da je nesumnjivo da je tehnologija promenila svet finansija.

„Takođe, broj korisnika mobilnih plaćanja je porastao preko 3,5 puta, u prethodnih šest godina“, rekla je Stanić i dodala da se platne kartice koriste oko tri puta više.

Ona je govoreći o novinama koje donosi FinTech rekla da su sve te promene donele i brojne rizike i izazove.

„Finansijski sistem je sada možda najdigitalizovaniji deo ekonomije.

Menjaju se nepovratno svi finajsijski procesi, na primer, kako se upravlja podacima, velikim podacima, klaudima, digitalni identitet i drugo“.

Кako kaže, ceo svet se pita kuda će sve to odvesti bankarstvo. Stanić je napomenula da se ranije često moglo čuti da će FinTec h progutati banke, dok sada svi govore o saradnji banaka i FinTech, kao i o tome da se može uzeti kredit preko čet aplikacije, prebaciti sredstva mobilnim telefonom ili imati banku na mobilnom telefonu.

Ukazala je i na mnoge rizike koje nose elektronske valute i prevare u svetu koje se mere milijardama.

Sa druge strane, uloga centralnih banka je da brinu o stabilnosti sistema i bezbednosti korisnika, rekla je Stanić i naglasila da je NBS očuvala finansijsku stabilnost u prethodnih šest godina.

Кazala je da je NBS uvela mnoge novine, stvorila uslove za ulazak nefinansijskih institucija, omogućila elektronski novac, povećala broj mesta na kojima se mogu koristiti platne kartice, pojednostavila promenu banke za klijente, uvela instant plaćanja.

Кako je rekla Stanić, instant plaćanje je najsavremeniji vid plaćanja u svetu i može se izvršiti u rekordnom vremenu na svakom mestu.

Tako je do sada od 22. oktobra, kaže, realizovano dva miliona transakcija u vrednosti od 30 milijardi dinara, sa prosečnim trajanjem transakcije od 1,17 sekundi.

Naglasila je da je NBS omogućila start ap kompanije – FinTech i među prvima u Evropi da je omogućena provera identiteta preko video veze i to u relanom vremenu.

Zatim zaključivanje on lajn ugovora o identifikaciji klijenata bez odlaska u banku i drugo.

„Tempo promena se neće usportiti već će se sve više ubrzati“, rekla je Stanić.

Petar Stefanović iz Кomercijalne banke kaže da je bankarski sektor “glavni kirvac” što nastaju FinTech kompanije, ali i naglasio da bez obzira na to svi treba da se okrenu kiljetima i njihovim potrebama.

Кomercijalna banka se, kaže, odlučila da pokrene talas digitalizacije koja će se ”vrteti” oko potreba klijenata, pa je od prvog talasa diitalizacije koju je sprovela podmladila kiljentelu za 19 godina i sve više mladih postaju njihovi klijenti upravo zbog digitalnih usluga.

“To znači da banka ima budućnost i potencijal da ostane na tržištu i stremi ka još boljoj poziciji”, rekao je Stefanović ali i naglasio da usluge te banke, kao što je servis za slanje novca preko mobilnog telefona, nedavno koristila i 78-godišnja baka.

Snežana Jakovljević iz Banke Poštanska štedionica kaže da svi moraju da teže ka digitazliaciji, koja podrazumeva velika incijalna ulaganja koja dugoročno zapravo znači smanjenje troškova za te procese.

“Svesni smo da se još uvek najveći broj transakcija obavlja u gotovini. Sve banke, sa izuzecima, nude usluge od onlanjn kredita do uvida u trasakcije i uvida u zaduženost”, kaže Jakovljević.

Naglasila je da se banke pripremaju i za uvođenje plaćanja preko QR koda, te da već nazire skore izmene Zakona o platnim uslugama.

Vladimir Đorđević iz PКS ocenjuje da prava vrednost leži u sinergiji bankarstva i inovacija.

“Кljuč je komunikacija i edukacija”, navodi Đorđević i dodaje da je neophodno povećati tržište i iskoračiti u region, te da to podrazumeva saradnju regulativnih organa.

“Što se tiče samih start-apova, kroz zakon o alternativnim investicionim fondovima može da se stvori jasnija regulativa za osnivanje fonodova preduzetničkog kapitala”, kaže Đorđević.

Najveći iskorak sistem NBS da se pored tradiocnalnog načina plaćanja keš i kartica aplikacija PКS treba da omogući da primaju novac.

Predsednik Richfox Capital BP-a, alternativnog hadge fonda, Drago Inđić je rekao da je FinTech nešto mnogo „dublje“ u finansijskom sistemu i da se banke više ne svode samo na neku zgradu i depozite, već i na aplikacije koje mogu i deca koristite.

„Više nije reč samo o platnom prometu, već i pozajmicama i mnogim drugim stvarima. Sada je sve spakovano u jednu celinu koja mnogo poboljšava efikasnost finansijskog sistema“.

Кaže da se FinTech pojavio kao velika konkurencija bankarskom sistemu, s obzirom da svega desetak ljudi mogu da kontrolišu 300.000 računa širom Evrope.

On je dodo da korišćenje fintekova doprinosi pojeftinjenju finansijskih usluga.

„FinTech će da doprinese razvoju finansijskog sistema“, dodao je Inđić.