Instant plaćanje državnih taksi na šalterima Pošte i Poštanske štedionice

Razne naknade, takse i drugi troškovi u korist računa organa javne uprave od sada mogu da se plate putem instant naloga na šalterima Pošte Srbije i Pošanske štedionice, objavila je Narodna banka Srbije. Pošto su uplate putem instant platnog sistema NBS na računu organa državne uprave vidljive za svega nekoliko sekundi, u NBS ističu da je time omogućeno da obaveza korisnika javne usluge odmah bude evidentirana kao izvršena, bez potrebe dostavljanja papirnog dokaza o uplati.

Omogućavanjem instant plaćanja na svojim šalterima JP Pošta Srbije postala je prvi indirektni učesnik – lice s posrednim pristupom u platnom sistemu Narodne banke Srbije IPS, koje svoje instant naloge za prenos izvršava preko svog direktnog učesnika, Banke Poštanska štedionica, objašnjavaju u NBS.

„Cilj je potpuna digitalizacija usluga u našoj zemlji, smanjenje korišćenja papirnih platnih naloga u svakodnevnim plaćanjima ka organima javne uprave, kao i ukidanje obaveze donošenja papirnih platnih naloga kao dokaz o plaćenoj usluzi organu javne uprave“, ističu u NBS.

Kako podsećaju u centralnoj banci, plaćanjem obaveza putem instant platnog sistema NBS novac je za svega nekoliko sekundi na računu organa javne uprave.

„Time je omogućeno da obaveza korisnika javne usluge odmah bude evidentirana kao izvršena, bez potrebe dostavljanja dokaza o izvršenoj uplati – platnih naloga i potvrda banke u papiru“, navode u NBS.

2021-04-14T14:53:58+00:00 14-04-2021|Tagovi: , , |