Kako sajber kriminalci dolaze do naših podataka i bankovnih računa?

Pametni uređaji igraju ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu, kao glavni alati komunikacije i „lični asistenti“ za informisanje, online kupovinu, e-banking i zabavu. Često su u pametnom telefonu lične informacije i lozinke koje su nam potrebne da bismo što brže i jednostavnije obavili sve dnevne zadatke u samo par klikova. Međutim, ne smemo da zaboravimo da pored svih prednosti koje nam današnja tehnologija pruža, postoje i vešto skrivene opasnosti koje digitalna revolucija sa sobom nosi. Sajber napadi se neprestano razvijaju, postaju sve složeniji i sofisticiraniji i potencijalno ugrožavaju našu sigurnost i privatnost.

Sigurno ste već čuli za phishing i smishing napade, kojima je glavni cilj da privuku korisnike lažnim porukama koje izgledaju uverljivo. Ovi napadi često uključuju email ili SMS poruke, koje pokušavaju da prevare korisnike da otkriju osetljive informacije, poput lozinke ili broja kreditne kartice. Zlonamerni hakeri često koriste upravo ove oblike sajber napada kao početne tačke za dalje kompromitovanje elektronskih uređaja.

Zamislite da dobijete email poruku, koja deluje kao zvanično obaveštenje od vaše banke, u kojoj se ističe prisustvo sumnjivih aktivnosti na vašem bankovnom računu. U poruci vas, takođe, upozoravaju da je neophodno da se hitno prijavite na svoj račun i da proverite vaše finansijske transakcije. Link unutar elektronske pošte vodi ka web stranici koja, po logotipu i grafičkim elementima, izgleda potpuno autentično, i zato odlučite da unesete vaše podatke u nameri da zaštite svoj bankovni račun. Ono čega možda niste svesni jeste da ste na taj način ugrozili vaše podatke i dali ih zlonamernom hakeru, koji se „maskirao“ u uglednu kompaniju ili inistituciju, i iskoristio vas kao svoju phishing metu. Pravi cilj ovog napada bio je prikupljanje osetljivih podataka o kartici korisnika kako bi ih sajber napadači iskoristili za neovlašćene transakcije.

Kontaktiranje banke ili kompanije putem zvanične web stranice ili telefona i provera autentičnosti izvora je jedan od dobrih načina odbrane od sajber napada.Da li ste nekada do sada dobili SMS poruku sa linkom ka web stranici sa jeftinim ponudama letova u evropske gradove? Produženi vikend i obilazak nekog evropskog grada uvek je dobra opcija da ulepšamo jesenje dane. Sve što se u poruci traži jeste da uđete na link u poruci i tako automatski dobijete popust na određenu ponudu. Ukoliko odlučite da kliknete na link, postoji mogućnost da se iza klonirane, zvanične web stranice krije zlonamerni haker, koji vas je „namamio“ jedinstvenom ponudom. Velika je verovatnoća da će vaš uređaj primiti zlonamerni kod i direktno ugroziti bezbednost vaših podataka.

Smishing napadi jesu kombinacija sada već dobro poznatog phishing napada i SMS poruka, a najbolji način obrane jeste oprez i svest da svaka neočekivana poruka koja traži osetljive informacije ili zahteva preuzimanje priloga vrlo verovatno nosi rizik od prevare.

Maliciozni softver, poznatiji kao malver, jeste najčešći i najpoznatiji oblik digitalnih napada. On može da se krije u različitim aplikacijama za mobilni telefon koju ste preuzeli sa neproverenih web stranica, a ne sa zvaničnog app store-a. Iako vam preuzeti sadržaj deluje u redu i aplikacija radi, vrlo je moguće da je „zaražena“ i da malver počinje da neprimetno krade podatke koje zlonamerni haker može da zloupotrebi na različite načine.

Maliciozni softver je dizajniran tako da nanese štetu elektronskim uređajima na različite načine: putem virusa, trojanaca, spyware–a, itd. Iz tog razloga, koliko god delovale primamljivo, za preuzimanje aplikacija koristite zvanične app store-ove, kao što su Google Play Store i App Store, kako biste preuzeli aplikacije. Ove virtuelne prodavnice obično proveravaju sigurnost aplikacija, pre nego što vam dopuste da ih instalirate.

Pored obavezne edukacije o pretnjama u digitalnom svetu koja će vam pomoći da budete pažljivi u korišćenju uređaja, postalo je neophodno da imate softversko rešenje koje će da vam pomogne u tome i da štiti vaše uređaje svakodnevno. Jedno od rešenja jeste dodatak A1 Net Protect, uz koji možete da uživate u surfovanju bez straha, jer ste zaštićeni sve vreme, pritom bez imalo ometanja. A1 Net Protect svakih 15 minuta proverava mrežu i zlonamerne web sajtove postavlja na „crnu listu“, a ukoliko posetite neku neispravnu stranicu, momentalno šalje upozorenja i blokira je.

Takođe, Net Protect je tokom septembra sprečio preko 56 miliona sajber pretnji od strane 45.200 malicioznih softvera. Samo u septembru malveri su targetirali više od 150.000 jedinstvenih uređaja korisnika, što znači da bi svaki treći uređaj bio napadnut da nije zaštićen.

Ovo jedinstveno rešenje možete da odaberete u okviru Neo23 Protect tarife, koja nudi A1 Net Protect tokom dvogodišnjeg perioda za privatne i poslovne korisnike, uz osiguranje uređaja u trajanju od šest meseci, što je izdvaja od drugih opcija u A1 ponudi.

Sajber napadi ne ugrožavaju samo bezbednost pojedinaca, već, sve češće, i biznis zajednicu i poslovne korisnike. Zato je važno da sve kompanije, bez obzira na veličinu ili sektor poslovanja, ozbiljno shvate sajber bezbednost i preduzmu odgovarajuće mere za zaštitu svojih podataka i infrastrukture.

Novina u ponudi A1 Srbija je A1 Cyber Protect, potpuno vođen portfolio sastavljen od više sajber usluga, koji je savršena opcija za sve poslovne korisnike. Usluge su ponuđene na „modularni način“, što znači da korisnici mogu ili da objedine određene usluge koje su zaista potrebne njihovom preduzeću ili da ih sve odaberu. Bez obzira na izbor poslovnih usluga, svim korisnicima ovog rešenja na raspolaganju je Security Operations Center (SOC). Ovaj centar predstavlja tehnologiju, procedure i tim stručnjaka koji neprekidno nadgledaju i obezbeđuju kontinuiranu postprodajnu podršku korisnicima, dostupnu 24/7.

2023-11-10T11:49:29+00:00 10-11-2023|Tagovi: , , , |