Koliko su sigurne Dina kartice?

 

Pre oko godinu dana  stupio je na snagu izmenjen Zakon o međubankarskim naknadama kojim su, između ostalog, uvedene obavezne Dina platne kartice.

Polemike u javnosti vodile su se uglavnom oko člana devet Zakona koji obavezuje banke da uz tekući račun izdaju klijentima platnu Dina karticu. Ostale kartice koje se obrađuju u inostranstvu, dok se Dina transakcije obrađuju u Srbiji, banka može izdati klijentu samo na njegov pisani zahtev.

Ukratko, to znači da ukoliko otvarate račun u banci ili vam je trenutna kartica istekla, odlaskom u banku dobijate Dina karticu, a ako želite Vizu ili Masterkard, morate da podnesete poseban pisani zahtev.

Rodoljub Šabić, bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ističe mnoge nelogičnosti u postupku oko izdavanja Dina kartice.

„U javnosti su se mogle čuti brojne dileme i primedbe koje se svode na pitanje – zašto se kartica sa manjim dnevnim limitom, problemima u plaćanju na internetu, skromnim mogućnostima za korišćenje u inostranstvu, manje bezbedna od drugih, utvrđuje kao obavezna?“

On napominje da je  iznenađujuće i problematično to što Dina nije snabdevena čipom već je odabrana kartica sa „magnetnom trakom“:

„Prosto, reč je o mnogo starijoj, u međunarodnim relacijama gotovo prevaziđenoj tehnologiji, koja je sa stanovišta bezbednosti nesumnjivo inferiorna. Očekivao bih, da ako se već neka kartica utvrđuje kao obavezna, da to podrazumeva nove kvalitete u korist građana, pored ostalog i maksimalan stepen bezbednosti.“