Kruži nova prevara: Ako vam stigne na mejl, nikako ne otvarajte

U toku je maliciozna fišing (phishing) kampanja koja zloupotrebljava naziv Rajfajzen banke, koja posluje na tržištu Srbije, obavestio je Nacionalni CERT.

Naime, korisnicima u vidu imejla stužu poruke sa naslovima poput: „Potrebna je hitna akcija za bezbednost vaše kreditne kartice!“ ili „Morate verifikovati svoj identitet!“.

– U tekstu malicioznog imejla se navodi da je došlo do navodne greške u funkcionisanju računa korisnika i da je neophodno da korisnik ažurira svoje podatke, ili da je navodno primećeno neuobičajeno korišćenje platne kartice i da je došlo do njene zloupotrebe, nakon čega sledi instrukcija šta treba uraditi kako bi onemogućili dalju zloupotrebu platne kartice – ukazuju u CERT-u.

U poruci je naznačen i rok od 12 sati za ažuriranje ličnih podataka, kako bi korisnik sprečio navodno blokiranje pristupa bankovnom računu.

– Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ovakve fišing kampanje se distribuiraju obično u ime nekoliko različitih banaka koje posluju na teritoriji Republike Srbije, zbog čega je preporuka Nacionalnog CERT-a svim korisnicima da ukoliko dobiju ovakve poruke elektronske pošte, budu obazrivi i iste odmah izbrišu, a naročito obrate pažnju da ne kliknu na link koji se nalazi u poruci ili ne otvaraju prilog – upozorio je CERT.

Takođe, banke obično ovakva obaveštenja šalju klijentima sa digitalnim potpisom, pa je moguće verifikovati identitet pošiljaoca i pre otvaranja imejla, ukazali su u CERT-u, a prenosi N1.

2024-05-31T11:38:29+00:00 31-05-2024|Tagovi: , , |