Milenijalci u SAD izbegavaju kreditne kartice, više vole E-banking

Pandemija kovid-19 promenila je navike bankarskih klijenata u SAD, ubrzavši njihov prelazak na digitalno bankarstvo, što potvrđuje podatak da je svaki peti Amerikanac otvorio prošle godine bankarski račun za elektronsko plaćanje, pokazuje istraživanje finansijske kompanije FIS Global, a prenosi portal nezavisne.com.

Naime, 18 odsto učesnika u anketi FIS-a reklo je da je otvorilo tekući račun u banci samo za onlajn plaćanja, dok je 37 odsto izjavilo da je, uz korišćenje tradicionalnih bankarskih usluga, prešlo i na nov poslovni odnos s nekom velikom domaćom ili globalnom bankom u proteklih 12 mjeseci koje imaju dobro uspostavljen onlajn portal, prenosi CNBC.

Uprkos tome što su korisnici otvarali bankarske račune, korišćenje kreditnih kartica je naglo palo, naročito kod jedne starosne grupe klijenata, napominje FIS-ov šef za bankarstva sledeće generacije Endrju Biti.

„Rekao bih da iza takvog trenda stoji generacija Zet (Z). Tu smo uočili dramatičan pad posedovanja kreditnih kartica. Prošle godine, 31 procenat pripadnika te starosne kategorije nije imalo kreditnu karticu, a sada 55 odsto“, rekao je Biti za CNBC.

U svim starosnim grupama, 14 odsto korisnika bankarskih usluga nije imalo kreditne kartice prošlog aprila, a ove godine je taj procenat porastao na 21 odsto.

Finansijske kompanije bi, smatra Biti, trebalo da se prilagode promenama ponašanja klijenata, posebno kad je reč o „Z generaciji“, inoviranjem ponude „kupi sada, plati kasnije“ kako bi premostile jaz u kreditiranju generacije milenijalaca koja izbegava tradicionalne kreditne kartice.

FIS predviđa da će servis „kupi sada, plati kasnije“ činiti 4,0 odsto ukupnih globalnih transakcija u e-trgovini do 2024. godine. Kad je reč o SAD, FIS procenjuje da će udeo tih transakcija porasti na pet procenata do 2024, u odnosu na trenutnih 2,0 posto tržišnog udela.

2021-03-29T12:16:50+00:00 29-03-2021|Tagovi: , , , , |