Pazite se koliki limit na kartici vam banka nudi

Možda i ne znate, ali banka vam je već velikodušno odobrila da trošite znatno veći iznos po kreditnoj kartici i od te namere neće odustati ukoliko je ne odbijete, i to – pismeno. Po principu: ako banku ne obavestite, u roku od 15 dana od prijema obaveštenja, da ne želite uvećan kreditni limit, on će vam biti na raspolaganju. Ipak, ovi „trikovi“ kojim se banke sve češće služe kako bi klijentima, bez njihovog zahteva i prethodnog odobrenja plasirale dodatne zajmove – nisu po zakonu, pišu beogradske „Večernje novosti“.

Redakciji „Novosti“ se javio čitalac koji je od banke, preko koje čak i ne prima zaradu, dobio ovakvo obaveštenje.

– Već nekoliko godina otplaćujem nameštaj koji sam kupio preko kreditne kartice dobijene putem ugovora sklopljenog u samoj prodavnici – navodi D. S. iz Beograda. – Reč je o revolving kartici, gde svakog meseca rata iznosi pet odsto preostalog duga. Nedavno me je banka, bez ikakvog prethodnog mog zahteva, obavestila da mi je „zbog poboljšanja kreditne sposobnosti“ povećan i kreditni limit. Ukoliko ne želim da ga koristim, banku moram da obavestim u roku od dve nedelje od prijema obaveštenja.

Naš čitalac konstatuje da se građani obično žale da ne mogu da dobiju kredite, ali da nije u redu ni da ga dobiju kada ga ne traže“.

U Narodnoj banci Srbije  kažu da jedino određeni troškovi, ako se menjaju u korist korisnika, mogu da se primenjuju odmah, bez njegove saglasnosti. I u ovom slučaju, međutim, banka je dužna da o takvim promenama obavesti korisnika. Za sve drugo je neophodan njegov potpis.

– Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga propisani su obavezni elementi ugovora o izdavanju i korišćenju kreditne kartice, a među njima i iznos odobrenih sredstava koja korisnik može koristiti u određenom periodu, to jest kreditni limit – ističu u NBS. – Istim zakonom propisan je i način na koji banka može da izmeni neki od obaveznih elemenata ugovora, i to tako da je banka dužna da pribavi pismenu saglasnost korisnika.

Uvećani kreditni limit po kartici sam po sebi ne donosi dodatni trošak klijentu ukoliko ga ne iskoristi. Ali, bankari računaju na to da će klijent kad-tad potrošiti dodatni novac koji ima na raspolaganju. A to za sobom povlači veću kamatu koju će banke zaraditi, i to u dužem vremenskom periodu, pošto će klijent sporije da namiri ceo dug.

 

2018-11-14T21:02:58+00:00 14-11-2018|Tagovi: , , , , , |