PKS pozvala kompanije da ponude pogodnosti kroz Studentske kartice

Privredna komora Srbije (PKS) pozvala је kompanije i preduzetnike da se prijave za učešće u Programu „Studentske kartice“ i studentima omoguće kupovinu proizvoda i usluga uz određene pogodnosti i olakšice.

Кako se navodi, pored ranije najavljenih popusta za vozne i avionske karte, spremnost da svoju robu i usluge studentima ponude po nižim cenama iskazale su turističke agencije, hotelsko-turistički objekti i odmarališta, sportsko-rekreativni centri, prodavci kompjuterske opreme, tehničkih uređaja i igara, trgovci kozmetičkim proizvodima, trgovinski lanci prehrambenom robom i tekstilom, knjižare, škole stranih jezika, apoteke, restorani, auto škole…

Sva zainteresovana pravna lica u privatnoj i javnoj svojini i preduzetnici koji obavljaju delatnost na teritoriji Srbije mogu da se priključe programu „Studentske kartice“ i da omoguće ostvarivanje određenih pogodnosti korisnicima studentskih kartica zaključivanjem pojedinačnih sporazuma o saradnji sa Ministarstvom prosvete prijavom na: sk.admin@prosveta.gov.rs.

Projekat „Studentska karica“ na osnovu Sporazuma o poslovno tehničkoj saradnji, sprovode Ministarstvo finansija, prosvete i Banka Poštanska štedionica, a uz podršku Privredne komore Srbije.

Banka Poštanska štedionica otvara dinarske platne račune za studente i izdaje kobrendiranu POST CARD Dina Card Union Pay platnu karticu koja će se koristiti u platnom sistemu Srbije i inostranstvu u Union Pay mreži, i kojom će biti omogućeno raspolaganje sredstvima na računu i ostvarivanje određenih pogodnosti.

Za sva pitanja koja privrednici imaju prema Banci Poštanska štedionica mogu da se obrate na: studentska.kartica@posted.co.rs .

Prijavljivanje studenata za karticu počelo je 13. novembra, a za tu namenu je otvoren poseban sajt, dok će primena studentskih kartica početi 1. decembra ove godine.

Ovu karticu će moći da dobiju svi studenti u Srbiji (oko 240.000) sa državnih, ali i privatnih fakulteta, kao i viših škola, odnosno akademija.

Kartica će biti platna, a njeno održavanje će biti besplatno i neće iziskivati nikakve troškove.

Inicijativa za novim studenskim kartica stigla je od, kako je navela PKS, studenata koji su u januaru 2022. godine sproveli onlajn anketu pod nazivom „Privreda i mladi“.

Anketa, koju je popunilo više od 9.000 mladih, odnosila se na saradnju visokoškolskih ustanova sa privredom i prilikama za sticanje praktičnog znanja i zaposlenja mladih.

Anketu su u saradnji sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije (SKONUS) sprovodili Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici.

Rezultati ankete pokazali su da 96,8 posto mladih smatra da treba da postoji kartica za popuste za studente, 54,2 odsto njih smatra da fakulteti ne obezbeđuju praksu za studente, dok je 62,6 odsto ukazalo da fakulteti moraju da budu povezani sa privredom.

2023-11-15T22:25:55+00:00 15-11-2023|Tagovi: , , |