Trojica mladih Beograđana pomeraju granice bankarstva u Švajcarskoj

Banka švajcarska, a vlasnici iz Srbije. Trojica mladih Beograđana usudila su se da u zemlji satova i banaka ponude nešto novo, ne samo kada je reč o tradicionalnom bankarstvu, već i digitalnom. Srpska rešenja izazvala su veliku pažnju finansijske javnosti, javlja Radio-televizija Srbije.

Iz Beograda sa diplomom ekonomskog fakulteta, na Univerzitet „Sent Galen“ i najbolji master u klasi. Dalje, Berlin, pa London. Sada žive između Švajcarske, gde je sedište, i Beograda, gde se upravo formira IT odeljenje za operativne poslove banke „Relio“.

„Mi smo prvo otišli u akcelerator u Londonu koji je bio specijalizovan za tu temu kojom smo se mi bavili, za finansijske inovacije i u tom startapu smo upoznali puno mentora, puno nekih ‘anđeoskih investitora’, kako se oni obično zovu i tako smo dobili prvu rundu finansiranja“, objašnjava direktor banke „Relio“ Lav Odorović.

U toku je dobijanje takozvane male licence koja predviđa polaganje depozita od 100 miliona franaka, sa pravom da se otvaraju računi samo za švajcarska mala i srednja preduzeća.

Za godinu dana sledi puna bankovna licenca, a to znači veći depozit, poslovanje sa kompanijama iz celog sveta i pružanje svih bankarskih usluga.

„Naši prvi investitori su švajcarska berza koja je jedan od najrespektabilnijih švajcarskih finansijskih institucija i pored njih fond u Nemačkoj koji je jedan od najaktivnijih takozvanih vi-si fondova“, kaže Odorović.

Zahvaljujući serveru koji je razvio srpski trio, nema odlaska u banku, opštih upitnika, bespotrebnog trošenja vremena, gomile papira, a usluga je dizajnirana prema potrebama klijenta.

Dovoljno je popuniti formular, a algoritam daje odgovor da li račun može biti otvoren, koji su dokumenti potrebni na uvid i koliko će koštati održavanje računa mesečno i to sve za 24 sata.

„Pošto nemamo troškove sa ove strane, moći ćemo što više da uložimo sa te strane servisa, neće biti samo neki čet-robot koji će da odgovara na automatska pitanja nego i dalje će da bude važno da imaju osobu imenom koja će im se obratiti i objasniti im kako nešto mogu ako imaju neko pitanje“, ističe Miloš Stokić iz marketinga banke „Relio“.

Opasnost da fantomska firma otvori računa i pere novac, svedena je na minimum.

„Upravo to je prednost našeg sistema. Mi ćemo moći da prepoznamo one koji se bave pranjem novca, koji se bave ilegalnim aktivnostima mnogo bolje i pre nego što će to uraditi tradicionalne banke“, kaže Žarko Vukadinović, koji vodi poslovne operacije banke „Relio“.

Poslovanje „Relija“ kontroliše Švajcarska nacionalna banka, po uslovima i zakonima koji važe za sve banke koje posluju na njenom tlu.

2021-06-08T11:02:47+00:00 08-06-2021|Tagovi: , , , |