U Srbiji više od 80 odsto ispitanika poseduje debitne i kreditne kartice

U istraživanju koje je sprovela kompanija CEPER u 12 zemalja Centralne Evrope, apsolutna većina stanovništva poseduje kreditne ili debitne kartice.

Ipak, u šest zemalja preko 50 odsto ispitanika češće plaća gotovinom nego karticama. Među njima je i Srbija, gde 78 odsto ispitanika poseduje karticu, a čak 71 odsto češće koristi gotovinu u odnosu na platne kartice.

Više od 80 odsto ispitanika poseduje debitne i kreditne kartice, a predvodi Austrija gde 93 odsto stanovništva raspolaže platnim karticama.

Ipak, u toj zemlji više od 50 odsto građana preferira plaćanje gotovinom. Osim Austrijanaca u ovoj grupi su Bugari, Srbi, Crnogorci, Makedonci i Rumuni.

Najviše građana koji preferiraju plaćanje kešom u odnosu na kartice je u Crnoj Gori-76 odsto. U Srbiji je takvih 71 odsto.

U ovim zemljama je visok broj ispitanih koji isključivo koriste gotovinu. U Srbiji 41 odsto ispitanih uvek plaća kešom, dok je u Crnoj Gori čak 51 odsto takvih.

Na suprotnoj strani je Češka gde 69 odsto ispitanih bira da plaća karticama. Čak 55 odsto ispitanih u Centrlanoj Evropi je reklo da nikada ne koristi pametne uređaje za beskontaktna plaćanja.

U Srbiji 20 odsto ispitanih je reklo da uvek ili poneka koristi pametne uređaje za beskontaktno plaćanje.

Najveće prisustvo plaćanja pametnim uređajima je u Češkoj, Poljskoj i Rumuniji, više od 40 odsto.

2023-12-13T12:23:23+00:00 13-12-2023|Tagovi: , , |