Uskoro plaćanje otiskom prsta

Umorni ste od PIN kodova i stalno zaboravljate šifre za različite kartice? U ne tako dalekoj budućnosti, kažu, plaćaćemo uz pomoć lica i prsta.

Tehnologija se sve više usmerava na čitanje biometrijskih podataka, od otiska prsta, preko skeniranja lica, do prepoznavanja glasa. Tako ćemo ulaziti u određene institucije, ali i koristiti usluge, poput bankovnih. Stručnjaci tvrde da je to sigurnije nego PIN i šifra, koji mogu biti ukradeni.

Podaci iz Velike Britanije pokazuju da je neverovatnih milijardu funti ukradeno sa računa za samo 12 meseci. Stručnjaci veruju da će do 2020. godine sve rizične transakcije zahtevati proveru identiteta, koja uključuje neku vrstu biometrijske potvrde. U Kini je to već počelo – neki trgovci su uveli servis „osmeh za plaćanje“, gde korisnici plaćaju tako što im uređaj skenira lice.

Protivnici toga kažu da taj sistem nije savršen, da prvo sama primena mnogo više košta, a postoji i ogroman rizik za zaštitu podataka ličnosti u slučaju sajber napada. Jer, kada izaberemo slabu šifru koja je „provaljena“, možemo je promeniti, ali ako nam neko „ukrade“ prst, ne možemo nabaviti novi. Zato stručnjaci moraju da obezbede sigurnu zaštitu kako bi nevernim Tomama izbili i poslednji argument iz ruke.

2019-01-04T12:55:20+00:00 31-12-2018|Tagovi: , , , , , |