Usluga „Plati“ olakšava život i štedi pare za sve uplate MUP-u

Građani i pravna lica će na jednom mestu moći da kreiraju uplatnice za sve takse i naknade u okviru nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i to znači da će građani Srbije za jednu uslugu, odnosno izvršenje neke zakonske obaveze u Ministarstvu unutrašnjih poslova imati samo jednu uplatnicu, a ne kao do sada više uplatnica za jedan postupak.

Usluga „Plati“ omogućiće građanima da umesto popunjavanja nekoliko uplatnica, preko portala eUprave kreiraju jedinstvenu uplatnicu i uslugu plate elektronski Dina, Viza, Master i Maestro karticom i integrisanim elektronskim bankarstvom. Takođe, uplatu će moći da obave i na šalterima policijskih stanica, a biće im omogućeno i da sa jedinstvenom uplatnicom koju su dobili preko usluge „Plati“ plaćanje obave u bankama i poštama.

Kako za portal Srbija Danas objašnjava Duško Sivčević iz Sektora za analitiku, telekomunikacije i informacione tehnologije (SATIT) svaka tako izgenerisana objedinjena uplatnica je personalizovana po pozivu na broj koji nikada ne može da se ponovi. Samim tim manje će se plaćati provizija za uplatu ovih sredstava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, prateći savremeni razvoj informacionih tehnologija i trend u procesu digitalizacije kao jedan od značajnih prioriteta Vlade Republike Srbije, dostiglo je visok stepen elektronskog poslovanja unutar svakog segmenta svog delovanja.

– U saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije razvijeno je više kompleksnih elektronskih usluga na nacionalnom Portalu eUprava koje omogućavaju realizaciju zahteva bez dolaska na šaltere MUP-a i uključuju plaćanje taksi i naknada – navodi Sivčević.

On je objasnio da u te usluge spadaju zamena vozačke dozvole uz mogućnost dostave vozačke dozvole na adresu prebivališta, zahtev za izdavanje uverenja o (ne)kažnjavanju, takođe uz mogućnost dostave na adresu prebivališta, kao i produženje registracije vozila na ovlašćenim tehničkim pregledima.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova elektronsku uslugu „Plati“ je razvilo sa ciljem da građani i pravna lica na jedan sistematičan način, na jednom mestu preko portala eUprava u sistemu za kreiranje uplatnica za plaćanja taksi i naknada u Republici Srbiji, na jedan jednostavan način generišu jednu objedinjenu uplatnicu za jedan postupak koji rešavaju pred Ministarstvom unutrašnjih poslova i da ako žele istu plate elektronski putem elektronskog bankarstava, mobilnog bankarstva ili plaćanjem karticama – objasnio je Sivčević.

2021-03-28T12:49:23+00:00 28-03-2021|Tagovi: , , , |