VEČNA TEMA: Šta nikako da ne ostavljate na internetu

Pazi šta kome šalješ, Ne ostavljaj broj telefona na Facebook-u, Nemoj da ti šifra bude “sanja123” i da jednu istu koristiš za privatni i poslovni mejl, sve profile na društvenim mrežama i elektronsko bankarstvo…

Ovo su samo neka od pravila ponašanja na svetskoj kompjuterskoj mreži koje svojim čitaocima daje portal vijesti.me. a mi prenosimo vama, iako smo nekoliko puta pisali na ovu temu, ali nije loše sve to ponoviti.

Za većinu stvari, poput otvaranja mejla ili profila na društvenim mrežama, biće ti potrebna baš ona – njeno kraljevsko visočanstvo – šifra.

Potrudi se da tvoja šifra bude nešto što ćeš lako zapamtiti, ali ne i toliko jednostavna da je u samo nekoliko pokušaja svi mogu otkriti (mislim na one standardne kombinacije: ime+123, ime+datum rođenja, brojevi od 1-8 i slično).

Neka tvoja šifra bude kombinacija malih i velikih slova, brojeva i znakova i nikad ne koristi identičnu šifru za sve namene.

Ukoliko imaš mnoštvo naloga na Internetu i teško ti je da zapamtiš sve šifre, možeš iskoristiti neki od specijalizovanih servisa koja rade upravo to – pamte šifre umesto tebe.

Oni funkcionišu tako što na telefonu i/ili računaru aktiviraš aplikaciju koja će pamtiti sve tvoje pristupne podatke i, kada želiš da pristupiš određenom mejlu, društvenoj mreži ili aplikaciji, servis će automatski prepoznati koji su tačni pristupni podaci i omogućiti ti pristup.

Šifra je nešto što ne treba ni sa kim da deliš, baš kao što na Internetu ne treba da ostavljaš ni lične podatke poput broja telefona i adrese stanovanja, da ne govorimo tek o podacima sa identifikacionih dokumenata koji neretko mogu biti traženi na društvenim mrežama, kako bi “osvojio” neku primamljivu nagradu.

U najvećem broju slučajeva, ovde se radi o lažnim stranicama koje se predstavljaju kao određena kompanija i organizuju, podjednako lažnu, nagradnu igru, a od tebe traže da im u privatnoj konverzaciji dostaviš lične podatke koji uključuju i fotografiju lične karte ili pasoša, koji dalje mogu biti zloupotrebljeni. Naravno, isto važi i za dokumenta na kojima se vidi tvoj potpis ili fotografije platnih kartica koje ni u kojem slučaju ne treba deliti sa drugima na ovaj način.

Takođe, ono na šta je važno da obratiti pažnju, jeste i odabir sigurne Internet konekcije, pa tako, ukoliko nisi kući, te ti tvoj Wi-Fi nije dostupan ili si upravo potrošio sve gigabajte za ovaj mesec i nemaš mogućnost dokupa novih, predlažemo da se ipak strpiš sa korišćenjem Interneta i izbegneš konekciju na nekoj od javno dostupnih mreža, jer ovde potencijalno preti opasnost od krađe podataka.

Ono što je sigurno jeste da nam 100%-tnu privatnost niko ne može garantovati, jer, i pod uslovom da primenimo sve preporuke koje se tiču privatnosti na Internetu, samo jedan screenshot naše konverzacije je potreban da to druga strana nekome pokaže ili, još gore, javno podeli onlajn.

Zbog toga, osim što treba da pazimo koji sadržaj delimo, te koje podatke ostavljamo na Internetu, moramo voditi računa i o tome sa kim i šta komuniciramo, jer sigurno ne biste voljeli da neko obelodani vaš nagli izliv emocija ili hejtovanje prijatelja, kolega ili šefa.

Kada govorimo o društvenim mrežama i privatnosti, jedna od odličnih stvari je ta što u podešavanjima možeš odabrati kome će biti vidljiv sadržaj koji objavljuješ na Facebook-u ili Instagramu, ko može videti tvoju listu prijatelja i, na kraju krajeva, ko ti uopšte može poslati zahtev za prijateljstvo – da li svi ili samo prijatelji onih koji su tvoji prijatelji na Facebooku.

Ipak, ono što nikako nije preporučljivo deliti na profilima na bilo kojoj društvenoj mreži, jesu neke od stvari koje upravo najčešće tamo možete videti – fotografije avio karata ili karata za koncert koji nestrpljivo čekate, jer na ovaj način unapred komunicirate vaše kretanje.

Trag u oflajn svetu je lako izbrisati, dok sa onim u onlajn svetu to ide malo teže, ali znaš i sam kako kažu: Bolje sprečiti, nego lečiti. 🙂

2019-11-14T09:47:08+00:00 14-11-2019|Tagovi: , , , , |