EFEKTIVA KRITIKUJE BANKE: Nema opravdanja za poskupljenje usluga, ovo je kažnjavanje građana

U moru poskupljenja, građane je neprijatno iznenadio novi cenovnik bankarskih usluga.

Čini se kao da više nijedna usluga u banci nije besplatna. Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača „Efektiva“ navodi da logičnog ekonomskog opravdanja za nove cenovnike nema.

‒ Poskupljenje nije opravdano i ne postoji ekonomska logika koja ga opravdava. Naročito ako uzmemo u obzir da dobar deo toga ne predstavljaju usluge koje se pružaju klijentu. Jednostavno, za banke je nebo granica, ne postoji regulativa, Narodna banka Srbije (NBS) ne reaguje, banke rade šta žele, ionako visoko profitabilne jednostavno žele da zarade još više na klijentima. Mi sve više radimo posao banke, podizanje novca na bankomatu, ukucavanje pin koda. Dakle, mi menjamo šalterskog službenika faktički sve više radimo posao banke, a banka nas sve više zbog toga kažnjava ako mi pogrešimo radeći posao banke što postaje onako prilično apsurdno ‒ istakao je Gavrilović.

Velika novina je i da se vrši naplata pogrešno ukucanog pin koda na bankomatu. U slučaju gubitka kartice, ukoliko je na računu iznos do 3.000 dinara, troškove snosi klijent. Za veće iznose troškove će snositi banka ukoliko se dokaže da klijent nije zloupotrebio karticu ili bio „vidljivo nemaran“, prenosi RTS.

Gavrilović smatra, da prema zakonu o platnim uslugama, ne postoji formulacija „klijent je bio nemaran“ i da u slučaju da dođe do zloupotrebe kartice, a da je veća od 3.000 dinara, svu štetu banka mora odmah da nadoknadi dužniku. Prema njegovim rečim problem je nedostatak regulative i kontrole od strane NBS, koja ni na koji način ne pokušava da ograniči ovakvo ponašanje banaka.

2022-08-03T12:17:12+00:00 03-08-2022|Tagovi: , , |