Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković: Vrhunac inflacije je iza nas

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je u intervjuu za Politiku da je vrhunac međugodišnje inflacije iza nas i da će rast cena biti znatno manji nego ranije.

„Veliki trgovinski lanci diktiraju cene na tržištu“: Tabaković otvoreno o zaradi, praksi, „ulasku“ na policu: „Onaj ko se pobuni dobiće zamerku na kvalitet“.

– Pad beleže ne samo cene voća i povrća, koje su smanjene tokom jula, već i cene suncokretovog ulja, svinjskog i pilećeg mesa, hleba i raznih vrsta ogreva. To ne znači da u narednom periodu neće biti nikakvog rasta cena, ali očekujemo da bude znatno manji nego ranije. Vrhunac međugodišnje inflacije izvesno je iza nas i predviđamo da u granice cilja od tri plus/minus 1,5 odsto inflacija uđe u drugom tromesečju 2024. godine – istakla je Tabaković.

Guvernerka je podsetila da je Narodna banka Srbije stabilizovanjem kursa pomogla domaćoj privredi da ne strahuje od kursnih razlika i omogućila kontrolu inflacije na niskim i stabilnim nivoima.

– Otvorili smo prostor da i po osnovu snižavanja troškova kamata privreda i građani imaju velike koristi i uštede. Investitorima smo obezbedili predvidiv ambijent, pa danas možemo da govorimo i o rekordnim prilivima direktnih stranih investicija od 4,4 milijarde evra u 2022. godini, pri čemu se slična dinamika nastavlja i ove godine – navela je Tabaković.

Komentarišući tvrdnje da su trgovačke marže u Srbiji previsoke, guvernerka je podsetila da je ona tu temu pokrenula još u novembru 2021. godine, rekavši tada da su trgovinski lanci i prodavci iskoristili momenat da povećaju cene i više nego što je to bilo opravdano.

– Analiza rezultata poslovanja privrede, pa i analiza marži obavljena je na osnovu javno dostupnih podataka i urađena je u NBS, odgovorno i ozbiljno, celovito i pouzdano. Uverena sam da to nikom ne može da smeta – rekla je Tabaković.

2023-08-29T13:21:44+00:00 29-08-2023|Tagovi: , , |