Kada plaćate onlajn, obavezno proverite ovih pet stvari

Sigurno ste preko interneta nekoliko puta do sada platili hotelski smeštaj, kupili odeću, kozmetiku, sportsku opremu iili auto delove. Kada se tome doda i plaćanje mesečnih računa, poručivanje preko servisa za dostavu ili plaćanje taksi usluga iz aplikacija, dobijamu sliku kako i u koje svrhe građani Srbije najčešće koriste platnu karticu za plaćanje na internetu.

Ono što je prilikom onlajn plaćanja svima nama najvažnije je sigurnost i poverenje da će naše plaćanje biti uspešno sprovedeno. Zato je važno da znate da su sve onlajn transakcije obavljene Mastercard karticama zaštićene istom Mastercard sigurnosnom tehnologijom kao i plaćanja karticom u radnjama. Kupci koji plaćaju onlajn Mastercard karticama mogu da uživaju sva potrošačka prava kao i u fizičkom okruženju u pogledu vraćanja, zamene ili refundacije, a uz to, tu su i politike koje Mastercard globalno primenjuje u svom poslovanju – Politika nulte odgovornosti uz koju korisnik ne snosi troškove ukoliko dođe do neovlašćenog korišćenja kartice, i chargeback, odnosno opciju povrata sredstava ukoliko artikal koji ste poručili i platili nije isporučen ili ne odgovara opisima.

Ono što se kupcima savetuje prilikom onlajn plaćanja je da primene racionalne mere predostrožnosti i obavljaju kupovinu kod pouzdanih trgovaca, Njih ćete prepoznati po tome što na veb-sajtu imaju jasno istakute Mastercard® SecureCode™ i Mastercard® Identity Check™ simbole. Da je plaćanje bezbedno znaćete i po tome što se u adresnom baru internet pretraživača nalaze oznake https i katanac, kao potvrde sigurne enkripcije podataka. Čuvajte od drugih svoje CVC2 i PIN kodove, kao i podatke sa platne kartice, Nemojte ih deliti sa drugima bilo u fizičkom ili onlajn okruženju. Ukoliko kod banke imate mogućnost, izaberite opciju prijavljivanje za dvofaktorsku autentifikaciju, kao još jedan korak u potvrdi da ste vi korisnik kartice.

2022-06-28T14:00:32+00:00 28-06-2022|Tagovi: , , , , |