Kina testira svoju kriptovalutu na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine

Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportistima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.

To je izjavio zamenik guvernera Narodne banke Kine (PBOC) Li Bo uz dodatak kako cilj digitalnog juana (ili e-CNY) nije zameniti ulogu dolara na međunarodnoj sceni.

PBOC je počeo da istražuje digitalni juan 2014. godine, a nedavno je pokrenuo niz pilot projekata širom Kine koji stanovnicima gradova, uključujući Shenzhen i Peking, omogućuju testiranje valute kod trgovaca. Cilj je zameniti gotovinu i kovanice u opticaju i pojačati bezgotovinsko plaćanje u Kini. To nije kriptovaluta i nije dizajniran poput bitcoina.

“Za predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu pokušavali smo učiniti e-CNY dostupnim ne samo domaćim korisnicima, već i međunarodnim sportistima i sličnim posetiocima”, rekao je Li tokom panela koji je CNBC moderirao na Boao Forumu za Aziju na ostrvu Hainana.

Li je rekao da će kineska centralna banka uključiti “više scenarija i više gradova” kako bi testirala digitalni juan, prenosi SEEbiz.eu.

Zamenik guvernera rekao je da još ne postoji vremenski okvir za nacionalno uvođenje digitalnog juana, ali da PBOC mora povećati obim svojih pilot projekata i “ojačati” tehnološku infrastrukturu koja podupire digitalnu valutu.

2021-04-22T14:16:30+00:00 22-04-2021|Tagovi: , , , |