Nekoliko saveta za borbu protiv sajber prevaranata

U današnjem tehnološki veoma naprednom svetu, jedna od najvažnijih stvari je sajber bezbednost, posebno iz ugla elektronskog bankarstva. Onlajn prodaja roba i usluga se na godišnjem nivou u svetu povećava između 17 i 22 procenta, a paralelno sa tim rastu i rizici po kupce.

Zato je neophodna i dobra edukacija kako ih smanjiti i bezbedno koristiti prednosti e-bankinga. Prenosimo vam nekoliko preporuka koje svojim klijentima daje Ronald Stenger savetnik za sajber bezbednost.

Izbegavajte ponovno korišćenje lozinki

Izbegavanje ponovnog korišćenja lozinki i PIN brojeva je prvi na listi. Ponovna upotreba vaših starih šifri može da stvori ranjivost više vaših naloga, čak i ako je ugrožena samo jedna lozinka ili PIN.

Da biste sebi olakšali život, razmislite o korišćenju neke od mnogobrojnih aplikacija koje generišu i čuvaju lozinke.

Uspostavite višestepenu autentifikaciju

Prema najnovijim podacima, online i mobilno bankarstvo je glavni način plaćanja za čak dve trećine Amerikanaca. Kako se broj ljudi koji koriste blagodeti novih tehnologija neprestano povećava, tako raste i količina ličnih podataka i informacija sačuvanih na globalnoj kompjuterskoj mreži.

Korisnička imena i lozinke su odbrambeni mehanizmi za račune, ali se sve češće pokazuje da je pametno dodati i još jedan nivo sigurnosti uz višefaktorsku autentifikaciju, kao što je, na primer, autorizacija u drugom koraku preko SMS poruke ili mejla.

Pazite se neželjenih i nepoznatih zahteva

Svaki neželjeni zahtev za ličnim ili finansijskim informacijama treba da vam odmah upali crvenu lampicu u glavi. Ovi zahtevi (Phishing) mogu se manifestovati na mnogo različitih načina, uključujući pozive, tekstove i e-poštu. Kada je reč o e-mailu posebno, klik na linkove i atačmente može instalirati malver virus na vašem uređaju, i da time ugrozite vaše osetljive lične podatke i informacije.

Budite oprezni sa javnim bežičnim mrežama

Bilo da se radi o kafiću, aerodromskom terminalu ili hotelskom predvorju, svaki javni prostor sa WI-FI vezom može da postane mesto za surfovanje ili obavljanje posla, ali isto tako može i da predstavlja opasnost za vaš elektronski identitet.

Zato izbegavajte obavljanje novčanih transakcija na javnom WI-FI-ju, a ako morate da obavite neki posao ili kupovinu onda koristite VPN (virtuelnu privatnu mrežu) ili nečiji hotspot kao dodatnu zaštitu.

Učestvujte aktivno u borbi protiv sajber kriminala

Čak i ako poštujete sve ove korake prevencije, važno je da budete budni za sve oblike sajber kriminala da prijavite pokušaje prevare.

Trebalo bi da redovno pregledate svoje bankarske izveštaje, i da uočite sve što može da ukaže na neku neregularnost u transakcijama. ako uočite nepravilnost bilo bi dobro da je prijavite banci ali i nadležnim organima jer jedino tako možete da pomognete drugim ljudima da ne postanu žrtve prevaranata.