PIN odlazi u prošlost, dolaze kartice sa čitačem otisaka

Nova tehnologija plaćanja platnim karticama uskoro bi mogla da zaživi i da potpuno potisne dosadašnje plaćanje uz PIN kod. Novina je u tome što će u kartice bitiugrađen čitač vašeg otiska prsta, javlja BBC.

Već naredne godine bi ove kartice mogle da se pojave u upotrebi, pa da pamćenje četvorocifrenog pina ode u zaborav.

Platne kartice nove generacije trebalo bi da podignu efikasnost plaćanja i sigurnost na viši nivo, navodi britanski BBC Click.

Ovakve kartice se ne razlikuju od standardnih, niti zahtevaju bilo kakav vid napajanja, jer neophodnu energiju crpu iz elektronskog aparata za naplatu, na koji se prislanjaju. Jedino je prethodno potrebno da kartica snimi vrh, odnosno otisak vašeg prsta iz različitih uglova, tako da niko ne može da je upotrebi, ali ni falsifikuje.

Istraživanja pokazuju da su mišljenja korisnika podeljena, da se neki raduju uvođenju biometrijske tehnologije u sistem plaćanja, neki nisu. Problem je što je neophodno i da se trgovine opreme čitačima i terminalima koji mogu da čitaju ovu vrstu (biometrijske) verifikacije, izjavila je Džordžina Bulki, direktorka za strategiju i inovacije u kompaniji RBS/Natwest.

2019-08-29T09:31:14+00:00 29-08-2019|Tagovi: , , , , , |