RS: Objavljen registar banaka koje naplaćuju naknade

Agencija za bankarstvo Republike Srpske objavila je registar naknada koje banke u Srpskoj naplaćuju klijentima, pišu „Nezavisne novine“.

Na ovaj način klijentima su na jednom mestu dostupne informacije o vrsti i visini naknada koje banka naplaćuje.

Poslednjih nekoliko godina, otkako su banke izuzetno likvidne, a kamatne stope u padu, cene naknada svake godine beleže rast. U 2016. godini na bankarske usluge građani Srpske potrošili su 80.8 miliona maraka, 2017. godine ta cifra rasla je za 12 miliona.

Povećanje je nastavljeno i u prošloj godini, kada su prihodi od platnog prometa dostigli rekordnih 100 miliona maraka. Kada je reč o podacima za ovu godinu, za prvih šest meseci, na bankarske naknade potrošeno je 50.3 miliona maraka.

Agencija za bankarstvo još je prošle godine izdala preporuku bankama koje su imale značajniji rast prihoda od platnog prometa, da koriguju visinu naknada i svedu ih na nivo koji neće odstupati od pravila struke. Sudeći prema zaradama, efekta nije bilo.

Predrag Mlinarević, sa Ekonomskog fakulteta Istočno Sarajevo, smatra – registar, izrađen po ugledu na onaj Narodne banke Srbije, trebalo bi da podstakne konkurenciju, bar u teoriji.

„Što se tiče uticaja koje će to imati na odluke klijenata pri odabiru banaka, predstoji da vidimo, iz prostog razloga što mi nemamo visoku finansijsku pismenost stanovništva“, kaže Mlinarević.

2019-10-11T12:16:58+00:00 11-10-2019|Tagovi: , |