Šta uraditi sa platnom karticom kojoj je istekao rok

Promena kartice je čest slučaj, da li je to zbog bezbednosnih razloga, ili je prosto predlog banke. Ipak, ako o nečemu bi trebalo da vodite računa to je kako ćete odložiti staru karticu.

Pri bacanju stare kartice dešava se najčešća greška, a u Saksoniji, Donjoj Saksoniji i Hesenu plaćate i do 2.500 evra za nepropisno odlaganje kartice.

Iako je kartica napravljena od plastike, u malom elektronskom čipu unutar kartice su sve informacije o računu, kao i o vlasniku iste. Ova činjenica čini kartice zvanično električnim uređajima, zbog čega hiljade ljudi čine krucijalnu grešku kada ih odlažu.

Skoro svaka država ima kaznu za ovu grešku. U Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji kazna je samo 10 do 20 evra. U Baden-Virtembergu kazna se kreće od 50 do 200 evra. Lideri po kaznama za nepropisno odlaganje kartica su Tiringija, Saksonija, Donja Saksonija i Hesen, koje naplaćuju kazne od 150 do 2.500 evra, prenosi Fenix.

Usput, pravilno odlaganje funkcioniše ovako: Kartice se odnose u supermarkete ili trgovine elektroničkom opremom, ali je najpoželjnije karticu vratiti svojoj banci.

2024-05-31T11:45:55+00:00 31-05-2024|Tagovi: , , |