Podizanje novca na bankomatu može biti skupo

Svako ko podiže novac s bankomata mora da plati naknadu, a to posebno važi prema banci u kojoj korisnik nema račun. Ljudi obično toga nisu svesni jer banke međusobno regulišu ovu naknadu. Zavisno od ugovora, korisnici snose troškove putem naknade za održavanje računa.

Naknade se moraju plaćati i prilikom podizanja novca s bankomata u inostranstvu. Njihova visina znatno se razlikuje, pokazuje istraživanje Bečke radničke komore (AK), sprovedeno u septembru i oktobru prošle godine, izveštava bečki Standard. U istraživanju je prikupljeno 249 pritužbi na visoke naknade iz 13 zemalja.

Podizanje novca u Nemačkoj može biti najskuplje gde se naplaćuje između 1,95 i 6,50 evra po transakciji. Na Malti i u Holandiji naknada je pet evra, a u Sloveniji četiri evra.

Austrija je na sredini lestvice s naknadama između dva i četiri evra. Najjeftinije naknade bile su u Španiji 1,25 evra – ali i one bi mogle biti povećane do četiri evra.

Ovo je bila prilika da Radnička komora pozove na ukidanje naknada za bankomate. “Pristup vlastitom novcu mora biti besplatan”, kaže predstavnica potrošača Gabriele Zgubić.

Uostalom, ionako plaćate dovoljno za račun. Naknade za bankomate obuhvaćene su, zavisno o paketu tekućeg računa, tromesečnom naknadom za održavanje računa.

U svakom slučaju, Komora savetuje da budite pažljivi kada je reč o troškovima koje se pojave na ekranu bankomata u inostranstvu i da po potrebi otkažete transakciju. Moglo bi biti vredno pokušati ponovno na drugoj mašini jer troškovi mogu biti niži.

Podizanje novca sa bankomata izvan evrozone ima posebne naknade: prema AK-u, to je obično 0,75 posto povučenog iznosa uvećano za fiksnu naknadu od 1,82 evra. Na 400 evra, to je 4,82 evra. “Izvan evrozone možda će biti jeftinije podići novac na bankomatima nego u evrozoni”, rezimira Zgubić.

 

2020-03-11T11:00:29+00:00 11-03-2020|Tagovi: , , , |