U inostranstvu koristite debitnu karticu, jer su za njih manje provizije

Čovek na odmoru može skroz da se opusti, a ta situacija lako dovede do toga da zaboravite na provizije za plaćanje karticom ili, na primer, na korišćenje rominga. Da vam platne kartice ne bi pravile glavobolju, pročitajte ovaj vodič pre nego što krenete na more

Kako najbolje da koristite kartice dok ste na odmoru?

Ukoliko ste stariji od dvadeset godina sigurno se, makar malo, sećate vremena kada se još uvek nije svuda plaćalo karticama. Ta vremena su davno za nama, a ukoliko niste „stara škola“ i još uvek preferirate dobri stari keš umesto „plastike“, velika je verovatnoća da ćete tokom odmora koristiti platne kartice.

Ovaj način plaćanja, pre svega zbog različitih provizija, može ponekad neprijatno da nas iznenadi.

Da se to ne bi dogodilo, pročitajte četiri saveta koja slede u nastavku teksta.

Oprezno sa podizanjem gotovine

Standardna preporuka jeste da za podizanje novca u inostranstvu koristite debitnu karticu, jer su za njih manje provizije nego kada je u pitanju podizanje novca kreditnom karticom.

Ukoliko vaša banka ima filijale i bankomate i u državi u koju putujete, onda je preporuka da podižete novac isključivo sa njihovog bankomata. Ukoliko to nije slučaj, raspitajte se kod svoje banke koliku proviziju možete da očekujete u inostranstvu.

Plaćajte u valuti zemlje u koju putujete

Plaćanje karticom treba izvršiti u valuti države koju posećujete. Dakle, ako, primera radi, idete u Grčku, plaćanje treba da izvršite u evrima. Vaša banka će odraditi konverziju iz dinara u evre mnogo povoljnije nego što bi to uradili lokalni trgovci, ukoliko bi vam i ponudili konverziju valute.

Kartica uvek treba da bude na oku

Osnova finansijske odgovornosti jeste da uvek znate gde vam se nalazi novac, bilo da je on u klasičnoj formi ili u formi kartice. Nemojte se odvajati od svojih kartica, svako plaćanje treba da bude pred vašim očima, a dobro bi bilo i da čuvate slipove, tj. fiskalne isečke sa odmora, kako biste mogli da uporedite troškove sa onima na bankarskom izvodu.

U slučaju gubitka ili krađe – ne paničite i pozovite svoju banku

Ovo nema konkretne veze sa plaćanjem, ali spada u situacije koje mogu da se dogode. Dakle, ukoliko shvatite da ste izgubili karticu ili vam je ukradena, pozovite svoju banku što pre kako bi kartica bila blokirana od strane banke. Zbog ovoga bi bilo dobro da pre nego što krenete na odmor, upišete broj korisničkog centra vaše banke koji je, baš zbog ovakvih slučajeva, najčešće dostupan 24/7.

2022-07-13T09:07:49+00:00 13-07-2022|Tagovi: , , , |