Beskontaktno plaćanje javnog prevoza u Beogradu

Počevši od 17. oktobra pa u narednih mesec dana, svake srede i subote, korisnici Mastercard i Maestro beskontaktnih kartica bilo koje banke i vlasnici digitalnih kartica u mobilnim telefonima moći će da plate svoje karte u vozilima javnog prevoza u Beogradu po promotivnim nižim cenama, saopštili su iz Mastercarda.

Tako će sredom i subotom tokom promotivnog meseca, karta koštati samo 1 dinar, odnosno 2 i 3 dinara za vožnju u više zona.

Ovu akciju sprovode kompanija Apex solution i Mastercard, uz tehničku podršku AIK Banke, a nastavlja se na rezultate koji su postignuti tokom prvog promotivnog perioda (od 15. avgusta do 15. septembra), kada je u proseku, svakog promotivnog dana ostvareno 126% više beskontaktnih plaćanja nego u danima pre kampanje, navodi se u saopštenju.

Beskontaktno plaćanje platnim karticama u javnom prevozu, kako se dalje navodi, obavlja se na isti način kao što se validiraju BusPlus karte ili obavlja bilo koje beskontaktno plaćanje u trgovinama – jednostavnim prislanjanjem kartice na donju polovinu validatora.

Plaćanje karticama u javnom prevozu je sigurno, zahvaljujući različitim mehanizmima zaštite, te se za svako plaćanje kreira jedinstveni kod koji se ne može upotrebiti za neku drugu transakciju putem iste kartice tako da se jedna karta naplaćuje samo jedanput, čak i ako se kartica slučajno prisloni više puta na terminal. Mastercard beskontaktno plaćanje u vozilima javnog prevoza u Beogradu omogućeno je u januaru ove godine, a za sedam meseci, broj korisnika usluge koja je srpsku prestonicu svrstala među 100 gradova na svetu beleži stalni rast.

 

2018-10-20T06:46:08+00:00 20-10-2018|Tagovi: , , , , , |