IPS QR kod – brže plaćanje računa na benzinskim pumpama

Žitelji Srbije svoje mesečne račune sada mogu da plate uz pomoć IPS QR koda, čiji je izdavalac Narodna banka Srbije, na svim NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama.

Ovu uslugu, kao jedan od najsavremenijih načina plaćanja na prodajnim mestima, omogućili su Banka Poštanska štedionica i kompanija NIS.

Inovativni način plaćanja prvi put je dostupan na benzinskim stanicama u Srbiji i predstavlja jednostavno, brzo i pouzdano rešenje koje omogućava korisnicima da u svega nekoliko koraka, bez prekucavanja podataka u nalog za plaćanje i bez čekanja na šalterima platnih institucija, plate račune skeniranjem NBS IPS QR koda na kasi. Transakcija se u svega nekoliko sekundi izvršava putem Instant platnog sistema Narodne banke Srbije kao najsavremenijeg načina plaćanja koje trenutno postoji u svetu pa će samim tim plaćanje odmah biti evidentirano kod primaoca.

Korišćenje usluge “IPS Plaćanje računa” je vrlo jednostavno. Sve što je potrebno jeste da korisnik pokaže račun na kasi nakon čega prodavac skenira NBS IPS QR kod na računu.

Nova usluga predstavljena je na GAZPROM benzinskoj stanici “Sokolići 1”, najnovijoj benzinskoj stanici NIS-a i prvom maloprodajnom objektu na auto-putu “Miloš Veliki”.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije, Dragana Stanić, navela je da je cilj guvernera Jorgovanke Tabaković da pored toga što su instant plaćanja dostupna na standardnim kanalima (poput šaltera banaka i aplikacijama za elektronsko i mobilno bankarstvo) da NBS omogući i dodatne funkcionalnosti pa je tako danas moguće izvršiti instant plaćanje i na prodajnim mestima (fizičkim i internet), ali i brzo, lako i jednostavno izvršiti plaćanje računa skeniranjem QR koda.

– U procesu unapređenja platnog sistema i digitalizacije finansijskih usluga Narodna banka Srbije ne može sama, već je neophodna i saradnja sa partnerima koji dele istu viziju i žele da omoguće svojim korisnicima nove i savremene usluge. Sa uvođenjem plaćanja računa na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama Narodna banka Srbije nastavlja saradnju sa kompanijom NIS i Bankom Poštanska štedionica, koja je započela prošle godine. Imajući u vidu razvijenu mrežu benzinskih stanica kompanije NIS verujemo da će ovo naići na pozitivan prijem kod korisnika, posebno u mestima u kojima nema razvijene infrastrukture – izjavila je Dragana Stanić.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić istakao je važnu ulogu koju imaju inovacije za korisnike usluga kao i značaj dugogodišnjeg partnerstva Banke Poštanska štedionica, Narodne banke Srbije i kompanije NIS:

– Banka Poštanska štedionica trudi se da kroz ostvarivanje rezultata iskoristi poslovni ambijent koji nam je država Srbija stvorila i dalje stvara svojim aktivnostima. Od skoro kao najveća državna banka, imamo veliku odgovornost da rezultatima našeg rada postignemo ono što je bitno, kako za naše klijente, tako i za našeg akcionara. Siguran sam da će 320 benzinskih stanica NIS-a novom uslugom korisnicima omogućiti efikasna i komforna plaćanja svih računa koji na sebi sadrže QR kod. Banka Poštanska štedionica ove godine obeležava 100 godina postojanja i nastojimo da u sektoru bankarstva postanemo lider kao domaća, državna banka – rekao je Bojan Kekić.

Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora kompanije NIS istakao je da ta kompanija kontinuirano radi na unapređenju korisničkog iskustva, u korist potrošača:

– Uvođenjem “IPS Plaćanje računa” usluge još jednom pokazujemo da ostajemo posvećeni razvoju novih usluga i da benzinske stanice NIS-a odavno nisu samo mesto za točenje goriva. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje smo realizovali zajedno sa našim domaćim partnerima. Nastavićemo predano da radimo na uvođenju inovacija, jer smo okrenuti budućnosti u kojoj NIS vidimo kao kompaniju koja se oslanja na primenu tehnoloških rešenja i novih tehnologija, na dobrobit naših potrošača – izjavio je Čerepanov.

2021-09-30T12:15:41+00:00 30-09-2021|Tagovi: , , , |