Novina u bankarstvu u BiH: Uskoro otvaranje računa videopozivom

Klijenti u Bosni i Hercegovini bi uskoro mogli da poslove u bankama obavljaju putem videopoziva. Ovo je jedan od koraka digitalizacije bankarstva, nakon uvođenja elektronskog potpisa, javlja BHRT.

Novu uslugu – da se omogući otvaranje računa u komercijalnoj banci ili obavljanje neke druge usluge putem videopoziva, anketirani građani u Bosni i Hercegovini ipak nisu najbolje podržali.

Ovaj predlog Udruženje bankara u BiH uvrstilo je i u Belu knjigu. Tehnološka dostignuća, kako se navodi, pružaju identifikaciju osobe. Ovakvim pristupom, za koje u ovoj zemlji ne postoji zakonsko rešenje, klijentima bi se omogućila ušteda vremena, kao i otvaranje računa onima koji, objektivno, nisu u mogućnosti da dođu u banku, poručuju bankari.

Dok građani teže ka sigurnijem i staromodnijem pristupu, stručnjaci upozoravaju da BiH uveliko kasni s tehnološkim dostignućima Zapada. Ovakvi potezi su trebali uslediti i ranije, ocenjuju stručnjaci. Razvijanje ove ideje ne bi trebalo da bude ni tehnički teško.

Ako se uzme u obzir podatak Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine da je skoro 40 posto stanovništva, odnosno 1,2 miliona stanovnika informatički napismeno, da ne zna da koristi kompjuter ili internet, postavlja se pitanje hoće li i kako ova ideja zaživeti u praksi?

2020-01-20T13:49:15+00:00 20-01-2020|Tagovi: , , , , |