Rusija uvodi digitalnu rublju

Visok nivo razvoja finansijskih tehnologija u Rusiji i sve veći udeo bezgotovinskih plaćanja u platnom prometu čine pitanje pokretanja digitalne rublje sve relevantnijim –  navodi Centralna banka Rusije (CBR).

Ovaj regulator je u svom izveštaju naveo da trenutno procenjuje sve mogućnosti i izglede takvog projekta, koji će omogućiti korisnicima da slobodno prenose digitalne rublje u svoje elektronske novčanike i koriste ih na mobilnim uređajima, kako onlajn tako i oflajn, piše Biznisinfo.

“Digitalna rublja moći će da kombinuje prednosti i gotovinskog i bezgotovinskog novca”, rekao je CBR, prenosi RT.

Prema rečima zamenika predsedavajućeg CBR-a Alekseja Zabotkina, udeo bezgotovinskih plaćanja u maloprodajnom i javnom sektoru zemlje gotovo se udvostručio, sa 39 na 69 posto.

Regulator je rekao da će digitalna rublja stimulisati inovacije i konkurenciju u finansijskom sektoru jer će brže i lakše izvršiti prenose sredstava s jednog trgovačkog posrednika na drugog. To bi takođe moglo pomoći u praćenju potrošnje u okviru projekata koje finansira vlada.

U izveštaju je takođe napomenuto da, iako neće biti moguće anonimno koristiti digitalnu rublju, za razliku od gotovine ili decentralizovane kriptovalute, “podaci o transakcijama digitalnom rubljom sadržaće ograničenije informacije od postojećih platnih sistema”.

Količina digitalnih rubalja koje se mogu dobiti odjednom takođe će biti ograničena, slično ograničenjima za podizanje gotovine, dodaje se u izveštaju Centralne banke Rusije.

 

Photo by Anna Tis from Pexels
2020-10-15T11:55:00+00:00 15-10-2020|Tagovi: , , , |