Švedska će biti prva zemlja bez novca?

Novac kakav poznajemo uskoro bi mogao da postane istorija. Svet se približava momentu kada će postati isključivo bezgotovinsko društvo. Stručnjaci kažu da je pitanje trenutka kada će se to desiti odnosno kada će jedini način plaćanja postati kartice i elektronsko bankarstvo, piše na svom sajtu televizija N1.

Švedska je najbliža tome da u potpunosti postane prva bezgotovinska zemlja na svetu. Oko 80 odsto Šveđana sada koristi kartice, a 58 odsto svih plaćanja je kartično, za razliku od samo šest procenata gotovinskog plaćanja, pokazuju podaci švedske Centralne banke. Predviđa se da bi do 2023. novčanice mogle u potpunosti da nestanu iz upotrebe u ovoj zemlji.

Prema podacima NALED iz januara 2020. godine, u Srbiji postoji oko 8,5 miliona platnih kartica, što je evidentan napredak u odnosu na 2018. godinu, kada je oko 23 odsto građana Srbije prilikom plaćanja prednost davalo karticama.

Takođe, onlajn kupovina u velikoj meri pomaže procesu prelaska na bezgotovinsko plaćanje. Po rezultatima istraživanja iz maja prošle godine, oko 70 odsto korisnika platnih kartica u Srbiji nabavlja robu i usluge posredstvom interneta. Od toga, 44 odsto potrošača obavlja onlajn kupovinu par puta mesečno, 45 odsto to čini par puta godišnje, dok sedam odsto kupuje preko interneta nekoliko puta nedeljno.

2021-05-12T12:50:00+00:00 12-05-2021|Tagovi: , , , |