Švedska uvodi elektronsku krunu, testiranje godinu dana

Švedska narodna banka planira da testira digitalnu valutu e-krunu u stvarnom svietu, a u taj projekt će uključiti i komercijalne banke, piše See.biz.

Centralne banke širom sveta planiraju lansiranja digitalnih valuta centralnih banaka (CBDC) kao odgovor na smanjenje upotrebe gotovine i kao način ubrzavanja domaćih i međunarodnih plaćanja.

Do sada je pilot projekat e-kruna simuliran samo u okviru Riksbanka, a u sledećoj fazi projekat će se proširiti tako da uključuje saradnike poput komercijalnih banaka, saopštila je centralna banka.

– Tehnologija pruža nove mogućnosti, ali nije isprobana kada je reč o obradi plaćanja na malo, navode iz Riksbanka.

Pilot projekat traje godinu dana, s ciljem testiranja mogućih načina za javno korišćenje e-krune u Švedskoj, prenosi See.biz.

Riksbank još ne može da potvrdi koje će banke ili pružatelji usluga platnog prometa pomoći u sledećoj fazi testiranja, no svrha je proceniti kako bi se e-kruna mogla koristiti i za velika komercijalna i za mala plaćanja.

Istraživanje koje je u januaru sprovela Banka za međunarodna poravnanja pokazalo je da će centralne banke koje ‘pokrivaju’ petinu svetske populacije verovatno početi da izdaju vlastite digitalne valute u sledeće tri godine. Mnoge centralne banke vide CBDC kao sredstvo za sprečavanje konkurencije kriptovaluta i zadržavanje uloge u platnom sistemu.

Do sada je većina centralnih banaka došla samo do istraživanja CBDC-a. Samo su Bahami uveli CBDC, dok su Švedska i Kina započele njegovo testiranje.

2021-04-07T12:37:43+00:00 07-04-2021|Tagovi: , , , , |